How to go to Cheongyanni Station

You may also like...

23 Responses

  1. ayaharif says:

    Zarina,

    Cheongyanni Station tu gambar yg sama ker? nampak mcm tak sama? different angle?

  2. Zarina Jani says:

    Ayaharif,

    gambar yang sama.
    Masa saya pegi 2009 dia tengah renovate. skrg 2010 dah siap.

  3. Rafidah says:

    Salam.

    Hi, Kak Zarina!

    Sy baru balik dr Seoul. Bila baca pasal Nami Island ni, nk gelak rasa. Sy dan kawan dok cari stesen Gapyeong dlm map subway, tak jmpa smpai my friend ckp maybe Gangbyeon (as if salah eja)dr review blog. It happen that kita org dr Suwon ke Gangbyeon, amik teksi – fare dia W90k. aaaa… what a waste! tp bila smpai kt Nami Island, mcm dah lupa pasal our mistakes tu. Cantik! Bila balik tu baru paham yg Gapyeong station tu bukan dlm map subway. Kalau lah kita org turun kt Cheongyani dulu dan bertanya… (isk3…)Wish that dpt pg semula utk season Autumn next time.- er, sebab ur picca masa Autumn sgt menjeleskan saya. hehehe

  4. Zarina Jani says:

    W'salam Rafidah,

    Memang betul..masa sampai kat cheongyanni subway station akak pun confuse sebab ada 2 cheongyanni station – satu untuk subway, satu lagi untuk normal train..^^

    glad that you like Nami Island ^^
    Autumn is the best for me there..hehe

  5. Rafidah says:

    Owh.. sy ingat nk jmpa akak b4 pg Seoul hari tu. tp sebab nk tinggal kerja 10 hari, jd agak bz dan tak smpat. And I do msg Hyunwoo Sun di fb konon nk jmpa. Tp sebab tak pakai hp di sana, sekadar communicate di fb dan berkejar ke Jeju island. Last2 tak jmpa. haha. apa pun, a thousand thanks for ur blog & credit to TTMIK sebab bg guide & info utk survive di sana.

  6. Zarina Jani says:

    Rafidah,
    My pleasure ^^. send me few pics. Maybe I can post about you here..hehe.

  7. daffodil says:

    Hi akak..
    sy baru je balik dr seoul last week. mmg totally ikut direction drp blog akak ni.semua ok! cuma yang ke Nami Island ni die kate dah tuka route since 12/12/10 (tu je yg kitorang paham bile die ckp korea ngan kitorang aritu).
    then kitorang tanye kat information centre kat station tu. die bagi direction ke nami island naik subway (xpasti subway ke train, tp dalam die sama macam subway, tp bkn bawah tanah). saya tak ingat direction die. kene tuka 2 kali jugak la dari cheongyanni station ke gapyeong tu..
    Alhamdulillah, sampai jugak kami ke Nami Island. Sangat best!!!! dengan snownya…..!!
    thank you soooo much for all the info! two thumbs up =))

  8. Zarina Jani says:

    Hi Daffodil,
    Thanks for the info.
    Glad that you had a great time! ^^

  9. sarah says:

    Is the cheongyanni train station near the subway station? how to get to the train station? What is it called in korean both cheongyanni train station and cheongyanni subway station.
    Thanks

  10. Zarina Jani says:

    Hi Sarah,
    both stations are just next to each other..

  11. fAdLi says:

    assalamualaikum,

    saya nak ke seoul hujung bulan ni, nak tanya best way utk pegi nami island naik subway + tren atau naik tour bus from tapgol park tu?

    tq

  12. Zarina Jani says:

    w'salam fadli,
    Kalau dgn family better naik bus. Tak payah transfer, tapi kalau just kwn2 lagi best naik subwat+tren

  13. salam.. nak tye.. since mcm ada route yg dah tuko.. and i pun stil blur lg nie.. kalo dr Myeongdong station.. nak ke station mana sbnrnyer?..

  14. Zarina Jani says:

    w'salam it's all about life,
    dari Myeongdong, paling simple adalah pegi ke Seoul Station and dari situ beli tiket ke Nami Island.

    Pls check my post
    http://budgettravel2korea.blogspot.com/2011/02/how-to-go-to-nami-island-part-2.html

    or

    http://budgettravel2korea.blogspot.com/2011/01/how-to-go-to-nami-island.html

  15. muzakkir says:

    ade 2 cheongnyangni station laa…satu cheongnyangni (uni of seoul) lg satu cheongnyangni je..yg mane satu ek?

  16. Zarina Jani says:

    muzakkir,
    if you check the subway map, cheongyanni station is between hoegi station and Jegidong station (Line 1, dark blue)

  17. Anonymous says:

    will be visiting korea in dec. wonder will it be possible to jalan jalan Nami island in one day?

  18. Zarina Jani says:

    Hi Anonymous,
    I went to Nami Island by train at 8.30am. Reached Nami Island approximately at 10.30am and returned to Seoul at 2.00pm.

  19. Anonymous says:

    Salam Zarina,

    ade kekeliruan sikit..nk tanya u suruh ambl Myeongdong to Cheongyanni subway station tp u suruh transit ke Dongdaemun.

    Me nk fahamkn balik mksdnye dr myeongdong transit ke dongdaemun n dr situ kite ambl train ke Cheongyanni station ke?dlm map Seoul t'nampk 2 Cheongyanni station. Tp 1 is under & 1 lg is over..which 1 me patut ambl?TQ

  20. Zarina Jani says:

    W'salam anonymous,
    please email me, I will send u the subway direction

  21. Anonymous says:

    Hi, Miss Zarina Jani,

    I'll be going to Seoul on March, I'd like to know whether shall i buy the ferry ticket one day earlier before i go Nami Island?

    Thank you.^^

  22. Rachel says:

    I also found another mode of transport. That is, from Dongseoul Central Terminal to Gapyeong Intercity Bus Terminal. Fare is KRW5,900. However, I don't find anyone mentioning about this mode of transport. Do you happen to know whether such service is really available or not? Thank you.

  23. Zarina Jani says:

    Hi Rachel,

    There is such service.
    However, this service is the most expensive, the furthest from Seoul and you waste more time than the rest of the other options going to Nami Island. ^^

    FYI, DongSeoul bus Terminal is pretty far from I used to stay (Sinchon), is about 40 minutes.

    It's like double the journey time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *