Malaysian Student Tourist Guide in Seoul

You may also like...

164 Responses

  1. kodehakseng says:

    Amirul (armyrule_f@yahoo.com)
    tourguide

  2. budak dongyang says:

    owner this blog ni student jugak ke?univ mana?
    can u put my name in ur blog?want to be a tourist guide too.

  3. fatt says:

    salam,
    menariknye!! klu pegi hjg bln oct ada student yg free tak? i retime my ticket..suppose pegi this month tp takleh…ruginye T____T

  4. Zarina Jani says:

    Hi Fatt,
    I will try to ask those university students on their study schedule and compile their details.

  5. Zarina Jani says:

    Hi Budak dongyang,
    I'm in Malaysia, not a university student in Korea.

  6. Zarina Jani says:

    kodehakseng,
    please email me your proposal of itinerary at zemoneko@gmail.com

  7. jaja says:

    akak, menarik…

    kalaulah ada duit memang saya nak extend je trip hujung bulan nih. malangnya br kije sebln. ni nak pi hujung bln ni pun guna 1st salary.aigoo~~

    nmpk gayanya nak kena saving lg utk 2nd trip yg tak tahu bila datenya. ^^

    akak, dkt m'sia ni susahlah nk cr winter coat yg murah2. winter time mesti mahal kan..

  8. Zarina Jani says:

    jaja,
    it's ok. sikit2 lama2 jadi bukit..kumpul dulu $$, pegi bile lain cite..hehe

    winter coat, kalau stakat nk pegi x lama, boleh je cari yg murah2 kat FOS or bundle je..

    kalau nk stylo, x leh la murah2 hehe..paling murah pon $150, try la survey2 ni nak masuk spring sale, mebi winter clothes dia nk abeskan

  9. Anonymous says:

    salam,

    kak zarina,best2….

    i want one!

    sy plan nk g hujung bln oktober jugak..8 hari..31/10 – 7/11
    6 days on the ground insyaALLAH..

    bajet mst dh terlebih sket dr jum di ats kn..hehe..

    -ajlaa-

  10. Zarina Jani says:

    ajlaa,
    actually if you do it alone, it's not gonna be that much.

    http://budgettravel2korea.blogspot.com/2010/10/how-to-budget-for-7-days-in-korea.html

    but having a tourist guide is always a plus ^^

  11. fatt says:

    oh thanx a lot zarina.
    kalau ada bgtau ye..me & my frens nak pegi by end of oct, insya allah 🙂

  12. Anonymous says:

    tulah psl…

    tp in case lah kalo sy g time tuh and nk pakei pakej spt di ats, ade stdnt yg available kah hujung bln tersebut… kot2 tgh bercuti ke

    yg pasti, sy kene start kumpul duit dr skrg..hehe

    thanks byk2 kak!
    blog ni sgt2 membantu

    regards
    ajlaa

  13. aruun says:

    Hi Zarina! Info semua best2.. da try contact student tourguide ni tapi dorg free during winter. Time tu cuti. Kalau ade lg student yg offer service cam ni bole you post at your blog? Rasa selamat sikit kalo nk travel sorg2 kan. Senang pun senang. Hehee TQ so much

  14. Zarina Jani says:

    aruun,

    will check out more info on this.^^

  15. Nak pergi hjg tahun ni…
    price nett Or akan brubah????
    n saya pergi sOlO…is it safe??

  16. Zarina Jani says:

    Hi KesahAkuChenta,
    price nett obviously depends on cost of living and forex rate.

    For solo traveler, Korea is pretty safe but anything can happen so just be aware of your surrounding. ^^

  17. Anonymous says:

    Very informative blog! My family (incl a 3yr boy) are thinking of travelling Seoul in June.

    1. What's the weather like during that time?

    2. Without any knowledge of Korean language, will it be easy to navigate around with English alone i.e. the signage, road names romanized?

  18. Zarina Jani says:

    Hi,

    June is summer, so weather wise is humid and hot.

    it's pretty easy to travel if you stick in big cities like Seoul. Major amenities do have English sign.

  19. Anonymous says:

    zarina, agak2 ade tak student kat sane yg buat private tour on daily basis and not by package.. let's say i'm planning to go to Hwaseong fortress tapi takut nak redah sorang2 coz language barrier kan .. so kalau diorang boleh ikut kite as tour guide & translator ke, then i'm more than happy to pay them.. – Azra

  20. Zarina Jani says:

    Hi Azra,
    I'm in the midst of checking with Kelab Umno Korea if they could find Malaysian students who are interested to be personal tourist guide.

    Will announce it in the blog, once done! ^^

    P/S I am not involved with whatsoever political party by doing this. hehe..

  21. Anonymous says:

    Hi Zarina,
    I and 2 of my friends will be traveling to Seoul in early April. So we are searching for a tour guide. Can you help us find one? Is it OK if we've already hv plans where to go.. We just need a tour guide since the language barriers n food difficulties.. Please help me.. 🙂

  22. Zarina Jani says:

    Hi there,
    Could you email me at zemoneko@gmail.com.
    I will inform you the guide details.

  23. Anonymous says:

    Hye…
    nak tany skit.price ni blh kurang jd 1000 ke..kalau kami 5 Org pergi skali…dan pakej ni masih sah ke sampai hujung tahun ni…

  24. Zarina Jani says:

    Hi,
    This package is roughly MYR1,500/pax but you could email the student as per email for the quote if you have more than 1 people to go.

  25. Anonymous says:

    Hi Zarina,

    I have emailed you.. Kindly confirm ya.. Thank you

  26. Zarina Jani says:

    Hi Rahayu,
    I've got your email.

  27. Anonymous says:

    hi…saya may b nak pegi around 29/10 -1/11/11 , musim apa masa tuh. bole tak sediakan personal guide sahaja during tht time?

  28. Anonymous says:

    salam kak zarina i'd sent u an email
    hope u can read it

  29. nona hidayah says:

    salam kak zarina, rm1300++ tu include tambang pergi balik and penginapan sepanjang dekat sana ke??

  30. Zarina Jani says:

    w'salam nona hidayah,

    1,300++ tu hanya ground arrangement dr incheon airport tapi flight ticket kena book sendiri.

    By the way, these students have started their semester so this practically no longer valid until further notice

  31. nona hidayah says:

    oo.yeker. thanks 🙂

  32. Anonymous says:

    salam,
    saya and 2 org member da bli tiket ke incheon for 9-15 november..

    ade pakej ground yg available x?

    mail me….
    ash_meteora@yahoo.com

  33. Zarina Jani says:

    Hi Ash,
    unfortunately the students are not available now since the new semester has started.

  34. Anonymous says:

    salam kak zarina
    diorg still email
    dpt dri komen atas2 ni
    minx tolong removekan akak
    gomawoyo kak zarina^^

  35. Zarina Jani says:

    This comment has been removed by the author.

  36. Zarina Jani says:

    This comment has been removed by the author.

  37. ReeN says:

    Salam Kak Zarina,

    R They Still Available To Do Personal Guide???? Boleh Saya Tahu Spring Di Korea Dalam bulan berapa???…Thanks

  38. Zarina Jani says:

    W'salam Reen,

    The students are not available now. Spring should start now but as my Korean friends told me, it's still cold in Korea.
    The cherry blossoms should start from April onwards.

  39. ReeN says:

    Thanks 4 The Info Kak…

    Selalunya Student Di Sana Available DAlam Bulan Berapa..Senang Nanti Saya Nak Berurusan Sekiranya Saya Berminat….

    Once Again..Thanks For Your Help…

  40. Zarina Jani says:

    Hi Reen,

    The students are free in summer and winter holidays. They will update me if they are available. ^^

  41. sAiEy says:

    Kak Zarina,

    nak tanya, kalau nak pegi korea dalam awal bulan 7 ni, diorang available tak?

  42. Zarina Jani says:

    Hi Saiey,
    will update in the blog if any ^^

  43. Teresa says:

    Hi Zarina

    While searching… found your blog.. very informative and email address…

    However tried email you at zemoneko@gmail.com but email failure. Is it a correct email address? Need your kind help on ground arrangemetn plus tour guide for 7 days June 28 to 4 July.

    Can it be around RM1000 or less? Thanks

  44. Zarina Jani says:

    Hi Teresa,
    It is unlikely for you to secure less than RM1000/pax for ground arrangement of 7 days.

    Per pax of 5 days would be at least RM1,500 if done by Malaysian student.

    Why don't you contact either of these agents?
    http://budgettravel2korea.blogspot.com/2011/03/english-speaking-travel-agents-in-korea.html

  45. Laila says:

    Salam K.zarina,

    Just find out about your blog.. very informatives..

    Akan ke South Korea for a course this Sunday(24th April) and back to Malaysia on Friday.Will be at Suwon.

    Wonder if there any possibilities of nak minta any of the Malaysian students utk guide for jalan2 or shopping there and what is the cost if only for 1-3 days(after the course class)je?

    1st time to S.Korea so clueless about what to expect there.

    Thanx

  46. Zarina Jani says:

    W'salam Laila,
    So far there's no available Malaysian students as they are busy with classes and exams.

    You can refer for the budget of 7 days to check the gauge of 1-3 dahttp://budgettravel2korea.blogspot.com/2010/10/how-to-budget-for-7-days-in-korea.htmlys.

  47. assalamu'alaikum,

    sgt informative & updated 🙂

    saya akan ke korea dari 12-18Mei 2011 ni. So far travelling alone & langsung xde kenalan or tourist guide. Boleh ke suggest kan mana2 student yg available utk guide di sana?

    terima kasih ye 🙂

  48. Zarina Jani says:

    W'salam Neurotic Studion,
    So far, takde student yang available. ^^

  49. Anonymous says:

    Hai, cari punya cari jumpa blog ni..very informative… i plan nk gi korea on 25 oct ni til 31 oct 2011..i pi ngan hubby..i suka ngan bajet for 7 days tu…ada student availble x masa tu? or any suggestion?

  50. Zarina Jani says:

    Hi,
    so far there's no student guide available

  51. Anonymous says:

    Asslm Zarina,

    Kami plan nk ke Korea dan ke Pulau Jeju bulan Jun ni. Boleh suggest domestic airline atau apa2 public transport tak dari Seoul ke Pulau Jeju. T.kasih byk2

  52. Zarina Jani says:

    W'salam,
    You can try Jeju Air but so far I have never booked online as it is in Korean. However, if you have Korean friend you can ask them to book it ahead for you.

    By bus is pretty far.

  53. Anonymous says:

    a'kom akak..
    saya akan p seoul in group this june.. 3rd june ni flight.. stay sana samapi 7th june.. since disember tahun lepas saya musing2 kat web, nie baru jumpa n tau ada student buat partime utk jd guide.. saya mmg kaki travel..also nganb kekawan yg lain.. mmg kami jarang n senang kata tak penah ambil guide.. bukan belagak.. but we try our best to manage our travel ourself.. and of coz try to lowest as low as we can our budget.. buat masa nie maslh yg kami hadapi ialah pasal makan.. huhu.. perut kena jaga kak woi.. biasa kami lebih prefer local food utk mn2 tempat kami visit.. apatah lg kalau makanan ala turki, iranian, briani or what ever kindda of it, mmg mahal.. do you hav any idea bout it kat area itaewon tu..? what i read, kat cnie ada komuniti islam and also masjid.. akak ada fb..? add saya aun_78@yahoo.com.. realy wanna more more specially bout where to eat.. kamarul..

  54. Zarina Jani says:

    W'salam Kamarul,

    I seldom FB.

    You may check under korean food label for what kinda food I had tried before. Email me at zemoneko@gmail.com if you want to know more.

  55. Anonymous says:

    Hi Zarina

    Fauziah here. My friend and I akan pergi korea 4/1 – 11/01 next year (2012) winter time. Student kta free tak utk jadi tourist guide kami? Berapa ye pakej termasuk halal meals, transport, tour, entrance fee utk 6h termasuk nami island, seoul, lotte park, ski resort?

    Terima kasih ats bantuan zarina 🙂

  56. Zarina Jani says:

    Salam Fauziah,
    Unfortunately so far, no one has reached me for their availability.

  57. Anonymous says:

    salam saya studnt kat korea if ade yg nak dtg dlm 20june~1july let me know kat sni nanti saya msg balik dlm bulan 7 n 8 ktrg dah nak stat cuti kalo2 ade kwn2 available time tu saya tolong smpikan .nti saya bgtw email baru =)

  58. Anonymous says:

    salam kak..saya nak ke korea bln may next year (2012). so,bleh x akak tgk2 kan student malaysia yg available utk pakej yg akak mention kt atas? klau ada, bleh ls proceed with further discussion. thanks..:))

  59. aina says:

    salam.. sya cadang nk ke seoul bulan 5 next year (2012).. boleh x tlg carikan any student yg available bulan tu? klau ada, boleh la fyrther dgn next discussion.. huhu..

  60. Anonymous says:

    Salam,

    Hi, me & my friends will be going korea in Sept. So, we are wondering if there's any students would be available to be our guide during that time?

    Thanks!
    Rgds,
    zati

  61. Anonymous says:

    zati-sept dah start class,sorry T T

  62. ShahrulNordin says:

    i nk mlancong kt korea 3/3/12-7/3/12..still ade x tourist guide yg available time tu?nnti PM kt email i bleh? (arul2509@bismillah.com)

  63. im student in Korea.

    just visit my blog and u will find out. 😀

    http://www.therotikacang.blogspot.com

  64. vinyalhaw says:

    I'm in need and desperately seeking for a tourist guide as my flight is less than five days (this 14th June-22nd June). Who knew my elders are against the idea of the 3 of us backpacking in Seoul?
    I have planned 8days itinerary, and everything is settled. Just a tourist guide is my main concern. Please e-mail me the details if you have one. It will be a great help.
    vinyalhaw@gmail.com

  65. Anonymous says:

    vinyalhaw:im sorry for the late reply.im having my final exam until 20th of june.so sorry couldn't help u.but if u having any problem during ur stay just leave your email here=)insyaallah i'll help

  66. Yanto says:

    Salam . Semua saya nak ke korea 7-13 July ini . ada sesiapa tak yang available nak jadi tour guide group kami 3 of us jantan belake

  67. Nurul says:

    Salam,

    Thanks Zarina ntuk useful info kat blog ni..really appriciate it..

    Sy ngn kawan2 (total 4 org gades) nk g korea 6-14 jan 2012..da bli da tiket..ade sape2 yg available x nk jadi tourist guide kami?if ade pm eh :iihito87@gmail.com

  68. Anonymous says:

    Assalamualaikum….

    Hi,

    Saya plan ke Korea pd 13-18 Febuari 2012. Ada tak student M'sia yang available utk jadi tourist guide.Please revert at emhaainunk@yahoo.com, thanks.

  69. Anonymous says:

    hi i'm planning to go to korea with my family(5 person).

    how much is the total cost?

  70. Anonymous says:

    hi i intend to go to korea with my friend in november. is there any student available to be our tour guide. it's just the two of us. please revert me at shandy_tyh@yahoo.com. thank a lot.

  71. nady. says:

    Salam sister.

    Will any students available on 22 July until 26th July? For the guide?

  72. is there any student available on apr 2012. pls pm me at chemistrylady@gmail.com. TQ

  73. Anonymous says:

    Hello, i'm going to korea in january 2012. is there anyone available?

  74. mas.student says:

    Terus berhubung melalui

    http://www.ppmkonline.net (persatuan pelajar malaysia korea

    hazimmustafa22@gmail.com

  75. sshooter says:

    salam for those yg nak dtg buat msa skrg tolong saya tlg tyakan kwn2 yg xbalik sbb sy tgh bcuti skrg harap boleh email dkt sni
    sharpshooter9091@gmail.com
    n awal thun dpn saya cuba tlg minx email dkt email yg saya bg ni
    tk =)

  76. salam….sy nk ke korea hjg bln mac 2012, ada sapa2 yg available x nk jd tour guide?

  77. c_suezan says:

    salam..

    me & hubby going to seoul from 10- 15 oct 2011..ada student free tak ? ada itinerary utk 5days 4 nights tak?

    thanx

  78. Nash says:

    sy plan nk g hujung bln oktober..8 hari..31/10 – 7/11/2011, family of 6 (4 adults + 2 kids)
    6 days on the ground insyaALLAH..

    Looking for malaysian student tourist guide. email me: nash@tm.com.my

    Nash

  79. assalamualaikum sis..

    nak tanye 17 hb february 2012 ade x?

    nak amik muslim tours kat malaysia nih, bleh thn mahalnyer..

  80. Anonymous says:

    Salam, saya Rahimah

    saya & 6 rakan yg lain akan melawat korea pada 20.6.2012 (bertolak malam) sehingga 25.6.2011 (5 hari 4 mlm).

    Boleh x bekalkan saya quotation? saya berharap agar harga yg ditawarkan tidak melebihi 800 (termasuk penginapan)

    kami tidak kisah sekiranya menaiki public transport n tido di hotel murah

    saya boleh dihubungi di alamat emel rahimah83@yahoo.com

  81. Anonymous says:

    Hi,am planning for a trip to seoul probably on 30/9.. and seriously need a guide. please contact me at ahd_grl@yahoo.com a.s.a.p. thx!!

  82. Anonymous says:

    Salam..saya Dayang dari Kota Kinabalu, Sabah. Saya merancang untuk ke Korea pada bulan pertengahan bulan December 2011. Adakah tourist guide yang available ketika itu? Saya akan bersama dengan anak lelaki saya yng berumur 5 tahun. This is my email dayangfp@yahoo.com.Terima kasih.Wasalam..

  83. Anonymous says:

    Hi! Trip km ke Korea pd 8/12/11 – fly out 13/12/11. Juz nk tour guide yg bole bwk tour n utk communication sepanjang d sana. TQ 😉 oh ya km ber 2. So nak quotation n details. missasyikin@gmail.com

  84. Nadiya says:

    sorry, saya lupa nak letak email saya.. chuisohamnida!

    nadiya.scicom@gmail.com

    Nadiya

  85. Nadiya says:

    Assalaam.. annyeong haseyo yeorebun!
    Saya dan kawan saya berminat nk ke korea by winter next wear (2012), insya ALLAH la.. saya tgk pricing ok la.. nak tanya kalu saya pi dlm 1 minggu bape bajet yg nk kene ada ye? (xtermasuk yg tertera kat pakej atas tu).. kumapsumnida!..:-)

    나디야

  86. Zarina Jani says:

    w'salam Nadiya,
    Boleh berhubung terus dengan PPMK di alamat email mereka di http://budgettravel2korea.blogspot.com/p/tourist-guide.html

  87. hanajj says:

    slm

    sy dah msg ke ppmk tp no response so far.dorang busy kot.

    anyway.thnx for all these great info

  88. Anonymous says:

    kak, ok ke kalau nk pergi 4 org tp xikut pakej? ade problem x nk crik mknan halal n jln? sbb pakej mostly mahal. x larat la students cam kami nk pi.

  89. Zarina Jani says:

    Hi Anonymous,
    Boleh, ramai yg dah pegi travel sendiri without package. As long as you plan properly.

    Check out my budget post
    http://budgettravel2korea.blogspot.com/2010/10/how-to-budget-for-7-days-in-korea.html

  90. brkn.wngz says:

    salam. nk tnye la.
    sy nk g korea dari 12 oct – 18 oct next year.
    masa tu agak2 ada lg ke x ye tour nie?

  91. Zarina Jani says:

    wslm brkn.wngz,
    boleh direct email terus dekat tourist guide betul2 bwh title blog under tab page tourist guide

  92. brkn.wngz says:

    Salam,
    Sy da email sume2 under tourist guide tu tp sorang pn x reply. =(

  93. Zarina Jani says:

    W'slm brkn.wngz,
    maybe mereka busy
    Alternatively, you boleh contact Korean tour guide kalau you rasa ok.

  94. Hi there 🙂 Saya akan ke Korea May 2012 so sekarang tgh survey klu ade malaysian yg buat tour dekat sane. Any contact number yg saya voleh contact?

  95. Anonymous says:

    saya perlukan tourist guide pada 17- 22 oct.. ada student y kelapangan x?

  96. Anonymous says:

    salam..sy akan ke seoul,korea 7-11nov bersama dengan rombongan students & lecturer dr uitm,melaka… setakat ini semua berjalan dengan lancar cuma kami ada problem utk visit university.. i mean dlm trip ni kami mesti melawat university utk exchange culture & discussion dgn student korea n malaysia… i seriously need your helps or any suggestion.. do email me at : nurfaatihah.mustapa@gmail.com
    tq… salam 1 malaysia

  97. Zarina Jani says:

    Salam Nurfaatihah,
    Please refer to student guides for the university cultural exchange program.
    The list is under tourist guide tab under the blog title.

  98. roziana says:

    Salam Cik Zarina,

    Boleh sediakan sye pakej ke korea pada 17/11/2011-22/11/2011. Butiran lanjut sye dah email ke zemoneko@gmail.com. name sye roziana mohd ross

  99. zainul says:

    Salam,

    Saya akan ke korea dan memerlukan pertolongan untuk tourist guide pada 17/11/2011-22/11/2011. Untuk pengetahuan cik, saya masih mencari saudara muslim untuk membantu saya disana dan saya belum membuat ape2 booking lagi… diharap sudi membantu saya…

  100. aku says:

    TARIKH TRAVEL : 10 JANUARI 2012 sehingga 26 FEBRUARI 2012. (masa ni ja sy totally free..)
    TEMPAT : Mengikut plan anda klu dh ada, ataupun boleh bincang dgn saya.(refer kt bawah utk tempat cdgan)
    HARGA : Boleh dirunding mengikut bajet anda.
    PENGINAPAN : Kami tlg carikan dan harga boleh dirunding mengikut bajet anda.

    further information,
    http://missjericle91.blogspot.com/2011/10/pakej-tour-guide-ke-korea-winter.html

  101. Siti Rohani says:

    Salam Aku,

    sy berminat nak nak tour utk 2 hari jek utk 2 dewasa/4 knk.. sy akan kesana pada 19-24/1/2012, sila email kat ctrohanie@yahoo.com tq

  102. Siti Rohani says:

    Salam aku,

    sy nak pegi pd 19-24/1/2012, 2 adults, 4 kids. nak tanya boleh dpt tour guide utk 2 hari jek tak? tq

  103. OLLIE says:

    ollie : kak zarina, saya dah post message dekat FB akak. saya travel 31st Oct 2011 – 7th Nov 2011. Harap dapat feedback secepat mungkin sebab saya tak book accommodation lagi. thnx.

  104. Zarina Jani says:

    Ollie, you have to book yourself I'm afraid ASAP.
    pls check out posts under label 'accommodation'

  105. Zarina Jani says:

    This comment has been removed by the author.

  106. Haizura says:

    Dear Zarina, I;m interested with the msian student guide as me and my family nak ke Seoul in February 2012.

  107. haizura says:

    oh lagi satu soalan, mcm mana nak proceed with the booking if dah confirm? thanks 🙂

  108. haizura says:

    Salam Kak zarina. thanks for the info. macam mana nak secure my booking?

  109. Zarina Jani says:

    Salam Haizura,
    You boleh book tour guide dengan student malaysia di Korea lalu link ni http://budgettravel2korea.blogspot.com/p/tourist-guide.html

  110. Deanna Aziz says:

    salam sy nk g tahun depat cuma sy nak tahu musim ape yang paling seronok n boleh tngkp gmbr cntik cantik.lagi satu sy nk tour guide shj.sbb kitaorg nk g gamble jer.boleh bagi tahu sy di deannaaziz@gmail.com sbb sy nk book airline.

  111. Zarina Jani says:

    Salam Deanna,

    Sila download FAQ di sebelah kanan, atas blog ni.

  112. Anonymous says:

    Assalam kak. sy nk g bln 4 2012 ni. kami 13 org student, nk stay 7 hari. brpa pakej termurah yg akak bole bg? 1300 bole dpt x kak, hehe. tq kak

    Regards,
    Abida

  113. Anonymous says:

    assalamualaikum kak,
    kindly ur urgent help, really need guide tour bulan 3 2012 ke jeju island, ada sesapa yg free at that time..

  114. student_korea says:

    Salam Abida

    Rm1300 tu Insyallah boleh dapat kalau 13 orang.

    sila ke destinasikorea.wordpress.com untuk maklumat lanjut atau hubungi kami di destinasikorea@yahoo.com

  115. Kami ada pakej berpatutan untuk bawa anda jalan-jalan di sekitar Seoul.

    kunjungi website kami; destinasikorea.wordpress.com

  116. nuralyani says:

    Salam..

    I'll be in korea from 31 aug to 9 sept..we havent hv d full plan..and still looking and planning..but is it fine for five of us dat dont read nor speak korean survive there without a tourist guide?or shud we hv one?also, based on ur experience, which hostel/inn that is the most convenient and comfortable for u?

    Thank u in advance..!

  117. nuralyani says:

    Hi k.zarina,

    I'm yani..we'll fly to korea this 31st august until 9 sept..i need to ask u dat, is it possible for us who cant read nor speak korean survive there without any tourist guide?or shud we have one?cn we survive with our notes and readings dat we have?

    Thanks in advance!!

  118. Zai says:

    I am going to South Korea alone from 28 May to June 7. Looking for anyone who is interested to join me. Plan to visit World Expo 2012 in Yeosu for a day or two beside touring Seoul, Busa and Jeju island. If interested, let me know.

  119. nad says:

    salam….nk tnya la..
    sy tgh mencari tmpat tggal yg dkt ngan itaewon, dgn hrga murah…..any suggestion x??
    thanx…(^_^)

  120. Anonymous says:

    Assalam,
    Saya akan bercuti selama 6 hari di Korea pada MAY 2012. Boleh tak email kpd saya pakej untuk 2 orang ke- abdrahmanomar@rocketmail.com untuk further discussion.
    Terima kasih.

  121. Anonymous says:

    Hi i would like to ask . For the sindang tteokbokki , are we able to eat for muslims ?

  122. Zarina Jani says:

    Salam,
    For travel guide list, please download the FAQ

  123. Anonymous says:

    Assalamualaikum,

    Saya Siti akan ke korea bersama suami dan 3 orang anak dari 27August2012 hingga 31August2012. Saya ingin tahu sekiranya ada pelajar Malaysia yang boleh menjadi tourist guide dari 28/8 hingga 30/8/2012. 2 tempat yang memang kami nak pergi adalah Lotte world dan Namy Island.Untuk tempat lain, harapnya dapat beri cadangan. Disebabkan kami akan travel dengan infant, kami ingin ke tempat2 yang tidak begitu memenatkan.

    snurma@kb.usm.my

    Terima kasih.

  124. Anonymous says:

    hi…ade buat trip p jeju jugak x?

  125. Lyana says:

    Hi, nk tanye..package in still available x? Am interested nk pegi sana in june n tgh survey package2 yg menarik n murah. Ade recomendation x? Kalo blh nk yg halal food.tq

  126. salam,,,air asia big sale September neh..so sya nak ke korea alone..ada orang nak join xk??emel jer seasonyatt@yahoo.com…be nice.

  127. Anonymous says:

    salam kak, sy dan 10 org kwn lg planning nak ke korea bulan 4 nnt for 1 week..boleh tak akak recommend kan kami tour guide kami nnt?

  128. Zarina Jani says:

    Please refer to FAQ for Tour guide or http://budgettravel2korea.blogspot.com/p/tourist-guide.html

    I'm charging for 50,000 won from 9am to 5pm guide service if you're interested.

  129. sya says:

    kak zarina, sy & kwn2 insyaAllah will be in seoul this Apr. plan nk travel seoul dlm 3 hari. Ada xstudent yg free boleh jd tour guide kami, or akak still provide guide service (as in the comment above) ? thx kak!

  130. nani says:

    hai akak saya dan kawan dlm 6 orang plan nak gi winter tapi 2013 nak tanya bajet tu utk per head ke atau cam ner erk..siap hotel atau rest house ke…kalau saya bawak anak kira harga lain jugak ke…

  131. Zarina Jani says:

    Sya,
    Akak available from 5th March onwards for Seoul + Nami Island trip. Email me for further details.

    **this is only for backpackers as we will use subway/train only.

    **for family would be uncomfortable as I don't have a private transport to bring you around. if you insist than it would be a different quotation

  132. Anonymous says:

    hai zarina,

    could u arrange my holiday trip to korea, we planning, for 6D5N around end of August 2012 (after raya puasa),
    our flight departure from LCCT kuala lumpur to Incheon airport on 29/8/2012 (air asia flight)
    Could u please share ur itineary detail for 6 pax people (Ground price ONLY).
    please update through my email
    msyazniafiq.ruzali@tm.com.my

  133. nhar2 says:

    Salam sis,
    Saya ber3 (akak, adik & mak) akan ke seoul by airasia from apr26 til 30, 2012 … boleh email me ur ground package itinerary ke 'hanimuitmpp@gmail.com'. Tq .
    -hanim

  134. Anonymous says:

    Hi Zarina,

    I have booked the tiket to seoul on 6-12 May 2012. Any suitable package for us?
    -ami

  135. Anonymous says:

    salam..
    kak, kalo dalam 22/1/2013-31/1/2013 free x utk jadi tourist guide? kitorang tgh mencari ni.. kitorang dalam 20 orang.. ni email saya Aziewaniey-105@yahoo.com..
    -wanie-

  136. cRix says:

    salam, ingat nk pergi dalam 28-5june. free ke? dalam 4 org email saya ya juliettswett@yahoo.com

  137. Shahrul says:

    pd sesiape yg mcari tour guide di korea..sy sudi mbantu..sile PM di arul2509@gmail.com tuk ptanyaan lebih lanjut mngenainye (sori zarina tumpang dekat blog awk)

  138. elle says:

    Assalamualaikum k zarina….
    My family and 2 kids will be arriving in korea on the 17 th april night and return on the 23 rd morning.
    Boleh minta k zarina be our tourist guide. Or any of the students.
    Currently… Plan is only to go everland and nami island…the rest yet to think of. Kalau k zarina lapang to tour us around, do let know how much you would like to charge. Also, we are likely to move around using cab/ public transport. Unless you think we should rent car, do lt know as well.
    My email : eleonad@ gmail.com

  139. Anonymous says:

    saya nak g korea dlm bln 5 thn ni…date dlm 10/5 smpi 16/5/2012. klu sya guna khidmat tour guide awak blh ker…??? tapi utk accomondation kami nak booked hostel sendri tapi tuk tour giude kami guna khidmat awak mcm mn…blh tak…??? need reply ASAP…TQ

  140. kejora says:

    salam.hi zarina.kami dh smpai seoul semlm.free x utk guide us?tq.n_arfah@yahoo.com

  141. Anonymous says:

    Salam,Zarina
    My family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired tour guide on 29th april. Ni mmg last minute pnya plan, tapi i really hope you can help me out since this is my first time.. By the way, I've planned to go to Nami Island and Lotte World. I have lots of place to go tapi we need someone can speak in Korean and search for halal foods… I hope you reply it soon!
    Ni email saya: khalidahradz@yahoo.com
    -khalidah-

  142. Zarina Jani says:

    Hi Kejora,

    I'm only free on 24th and 25th April.
    Please email me your details if you're interested.

  143. Mkck Noor says:

    aslm dik zarina, makcik naik flght mlm air asia 14 mei ni, nak gi jeju terus bila sampai incheon. Sbb x pasti timing transport d sana, blh tlg beritau mkcik cara termudah tapi masih bajet untuk ke sana bagi itinari 2hari 1 mlm? T.ksh.

  144. Zarina Jani says:

    W'salam Mkck Noor,

    Sampai Incheon airport pagi ke?
    Just naik AREX terus ke gimpo airport dan beli tiket di sana.

    Transport di Jeju, better guna Yeha Global taxi kalau makcik datang beramai la

    http://www.yehatour.com/service/ServiceInformation/global_taxi.php?lang=eng

  145. asmaliey says:

    Salam…sy nk tnye akak..klu pakej ni still available ke x?sh dan kwn2 nk pergi korea awl november ni…so ingat nk gune khidmat akak..free x bln nov?

  146. asmaliey says:

    salam akak…mungkin sy akan pergi 9/11-17/11….ada x student yg free tarikh tu…sy sgt mengharap ni..huhu

  147. syafa says:

    salam akak..bole saya tau x harga n quotation tuk 2org?saya akan pegi honeymoon kat sn..family yg lain xsure lg nk ikut…kami mgkin pegi 25 hingga 1 dec 2012…ni email saya…syafa_achik@yahoo.com
    saya tggu tau

  148. Ash Shez says:

    I'll be leaving for korea on 19/11 – 26/11.. Plez email me the detail for ground tour for 2 person including 2 days stay in jeju.. Tq..
    shikin96@gmail.com

  149. Ash Shez says:

    Salam… Ada x student yg free on 19/11 – 26/11… i prlu pakej ground pakej for 2.. Kalau blh nk p jeju island skali.. Plez email me the detail ya.. Tq. shikin96@gmail.com

  150. Anonymous says:

    Assalam Zarina,

    Planning to visit Seoul in Jan 2013, boleh recommend good, reliable guesthouse family room for 4 pax with attached bathroom. Preferably yg di Itaewon atau yg hampir dgn Itaewon. Boleh tak suggest ski resort yg berdekatan dengan Seoul. Tqvm

  151. salam zarina,

    bulan 5 next year sy akan gi korea. 7-13. (tiket airasia murah sangat) :P. macam mana dengan suhu masa tu? Perlu tak bawa jacket atau apa2 yg berkaitan. TQ

  152. Syafa I pun nak pergi honeymoon 25dec ni..tp blum booking lg…u ada booking anytravel agency ke? Can I have the details…coz bleh gak I join sama.. 😉

  153. Syeila mk says:

    Assalam, boleh x confimkan ada x student yg available on feb2013? Kindly email me the details ya.. Tq:)

  154. Anonymous says:

    Salam, ade tak student available on the 13th Nov 13 nih? KAlau ade bole email tak details?

    TQ

  155. anz aszuq says:

    hi..ada student yang free tak on 18nov2013-20nov2013..i nak quatation melancong ke semua tempat menarik di busan n berapa price..untuk 2 orang.kindly email me :anz6079@gmail.com

  156. anz aszuq says:

    salam..ada student free tak pada 18 nov – 20nov 2013 ni..i nak quatation melancong ke Busan utk 2 orang shj.
    kindly email me : anz6079@gmail.com (Anz)

  157. ada x mana2 student nak jadi tourist guide we all. nak ke korea pada 13 okt 2014 hingga 23 oktober 2014. ada yang berminat email me at juliana@doe.gov.my

  158. Saiful Izwan says:

    Alhamdulillah jump juga blog student di Korea. Nice to know you guys. Salam kenal dari saya dari Ulsan.

  159. Siti Johan says:

    AsSalam. Saya Siti dari Batang Kali Selangor. Saya merancang untuk ke Korea pada bulan March/April 2017.. Adakah tourist guide yang available ketika itu? Saya akan bersama 3 lagi orang rakan. This is my email : anjoehani@gmail.com. Terima kasih. Wasalam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *