How to use Korean Chopstick

You may also like...

No Responses

  1. korean chopstick mcm pelik sikit nak bandingkan dgn Chinese punya. dia mcm halus sikit… nak guna pun payah. asyik t'jatuh je maggi kalau pakai korean chopstick tu…

    suka sudu dia. sempat grab one set dkt minsok village (tak ingat pulak nama tempat tu).

    p/s: akak study korean ke?? ada background tulisan korea. hehe… aja aja!!

    jaja ^^

    p/ss: akak, nnti kongsi cerita mcmana akak study korea pula. saya dr dulu sampai sekarang, vocab tak b'tambah sgt -___-"

  2. Zarina Jani says:

    Assalamualaikum Jaja,
    Memang susah nak pakai Korean chopstick, dah la berat, rasa nak give up pon ada..haha..

    akak tgh prepare untuk TOPIK exam 17 april ni..

    so far, akak perasan kalau akak rajin membaca dan 'mendengar' Korean drama memang banyak vocab baru yg boleh dapat.

    Cubalah. ^^

  3. h a n i e says:

    haha..ada 1 set. guna berapa kali jek. give up. prefer yg chinese set punya..konpem makanan tak tergolek hahaha [kdg2 dh susah sgt..cucuk jek terus.. hahaha]

  4. Zarina Jani says:

    Hanie,

    I did it exactly like what you did..haha

  5. Anonymous says:

    akak, klu di korea around bape ye satu set sudu & chopstick?

  6. Zarina Jani says:

    Hi anonymous,
    a set of chopstick and spoon price range differs by quality and material. Normally it starts from 4,000 won and above.

  7. Mimie Harun says:

    Salam,
    Saya beli set chopstick tu kat Lotte Mart.. harga 3,000won je..
    Kalau kt Namdaemun around 4,000-6,000won.. tgk pd design la.

  8. Zarina Jani says:

    W'salam mimie,
    yup..lotte mart mmg murah2 lagi actually. The design will determine the price range.

  9. Chopsticks in Korea tend to be metal and short to medium length with a flat rectangular cross section, whereas Chinese chopsticks tend to be made of a hard plastic and have a round or square cross section. Japanese chopsticks tend to be made of wood and have a pointed end. I have never eaten with a real pair of Japanese chopsticks, but I find that eating with Korean chopsticks are much easier than eating with Chinese chopsticks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *