How To Pray In Korea?

You may also like...

No Responses

  1. Anonymous says:

    Salam Kak Zarina,

    Very useful info..

    TQ
    Mila

  2. Hime says:

    Well said kak! it's important to take note on this as some of people who went to Korea, when they find it hard to pray, they just qada in the end.You earned big points here ^^

  3. AjlaA says:

    nice post kak!
    terima kasih banyak 🙂

  4. AiNa~ says:

    Kak zarina, good entry..
    I hav3 done the same just like u do. During my visit jo jeju, i prayed on the park at manjang cave. The ahjumma stop and stare at me n my sister, siap panggil kwn2 utk tengok lagi.hehe.
    But im ok with that. And i used smart phone to determine the qiblat.just one question, during winter, how are we going to endure the cold water for ablution?

  5. says:

    & 29/11 pagi masa subuh, kami solat je kat tgh2 alam dalam incheon airport tu, antara 2 kerusi panjang tu.. masa tu dah malas nak fikir & cari tempat.. dalam pukul 6 pagi memang dah ramai orang lalu lalang depan tu, temasuk org yg duduk2 kat kerusi bersebelahan dengan kami.. dengan telekung lengkap kami solat je kat situ hehe..

    sebelum tu kat gimpo airport,19/11 kami solat bergilir kat balik pintu, area ofis, tepi toilet.. masa tu ada gak staff yang lalu tapi buat tak tau je huhu..

  6. says:

    Nice entry!

    Saya baru balik dari sana 29/11.. & guest what saya pun addicted utk guna tandas utk disable.. e/thing started after I went to KTO & they reserved the toilet 4 wuduk.. lepas2 tu saya memang akan cari toilet 4 disable (kalau ada)..
    & kenangan masa kat Heundae beach, saya masuk tandas cenggini & tersalah tekan button emergency.. ohmy…kelam kabut pakai tudung segala takut tetiba ada yang masuk.. tp luckily pastu x de sapa pun hehe..

    Lagi 1, masa pegi English Village & Paju, kami solat dalam Nursing Room..Ni kira memandai2 masuk je ni hehe. bilik tertutup, selesa sangat, cuma sejuk tahap nak putus jari.. masa kat toilet siap pinjam gayung makcik cleaner.. masa amik wuduk pun berapa kali berhenti sebab nak tahan sejuk.

  7. ayumie says:

    salam kak….
    kami pun buat macam akak juga…last time kami ke seoul, kami amik wudu' kat toilet,botol kosong memang bawak sentiasa then cari tempat yang clean untuk solat…ada sekali tu masa kami ke yeouido park,kami solat di taman kat situ…kat everland pun solat kat bawah pokok…memang semua orang pandang tapi rasanya orang korea faham kot….;)

  8. ayumie says:

    salam kak zarina,
    saya dan kawan-kawan pun buat macam akak…last time kami ke seoul,angkat wudu' kat toilet then sembahyang kat tempat yang tersorok…ada sekali tu kami pergi yeouido park then kami sembahyang di taman kat situ tapi disebalik pokok-pokok….;)

  9. Anonymous says:

    salam. we also had the experience of performing solat in the public areas – the park, the train station, the toilet, the shopping mall, the staircase of a building….. 🙂

  10. Feia says:

    Just to add, in fact we can perform our prayers inside a moving vehicle – airplane, bus etc. (that we don't have a control over it) though we are not facing the qiblah. If there is no space for performing the normal prayer movements, we can actually pray at our seats how ever we are able to, in those moving vehicles if it just so happen that the prayer time will be over by the time we reach our destination or we don't have a control to stop by to perform the prayers (including those prayers that can be jama' ta'khir). However, we must REPEAT the prayer(s) once we reached our destination in the proper way. 🙂

  11. Fadzlin says:

    I really like this entry Kak Zarina 🙂

  12. Suzie Yusuh says:

    Assalamualaikum kak,

    I ada hantar email kat akak pasal travel guide. ini email saya, suzialfredshin@gmail.com
    tolong balas ya kak..thank you 🙂

  13. Anonymous says:

    salam kak zarina, saya nak tanya pasal guesthouse at korea. which one is better? seoul backpackers o namsan guesthouse. untuk 2 orang

  14. Anonymous says:

    berdasarkan ensiklopedia solat, boleh juga niat khuf (musim sejuk la terutamanya-sejuk banget kan).. kasut pun tak perlu tanggal, cuma sapu air wuduk atas kasut. ambil wuduk yang wajib sahaja. toilet confirm tidak basah.
    see, Islam itu mudah 😉

  15. aida says:

    really appreciate this entry, plan nak pegi seoul and jeju this january 2013.

    saye pernah pegi europe and kitorg just solat kat parking lot, dalam fitting room and kat hyde park atas rumput nan menghijau pon kitorg pernah solat, memang btol Islam itu mudah, kalau asyik pikir susah mmg la rase sgt2 susah kan

    tapi kat europe takde pulak diorg heran tgk kitorg solat kat open mcm tu

    mari kite ramai2 solat kat korea lak, lame2 diorg pon tak heran tgk muslims solat 🙂

  16. Anonymous says:

    Assalam. Ni kak badariah from selangor. My family and i r planning to go to s korea comming march 2013. Do u do private tour? If not, do u know of someone who can guide us? Tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *